Ο Δήμος Κομοτηνής προχωράει σταδιακά, στον σταδιακό ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Πρώτα από όλα κατά το έτος 2021, η διοίκηση του Δήμου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του ΚΕΠ του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα mykeplive, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα της εξ΄αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης, ακόμη και δημοτών μας οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ανοίξαμε τις υπηρεσίες του ΚΕΠ μας σε όλους τους πολίτες, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της πανδημίας.

Επίσης, έχουμε ενταχθεί πλήρως στο σύστημα των θυρίδων του gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους συνδημότες μας να προχωρούν στην έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων από τον δήμο, χωρίς τη φυσική τους προετοιμασία.

Ταυτόχρονα, έχουμε προετοιμάσει και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, που δεν είναι ενταγμένες στο gov.gr και δεν αναμένεται να ενταχθούν σύντομα λόγω πολυπλοκότητας. Είναι ακόμη μια πρωτοβουλία του δήμου, που είναι έτοιμη και πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη για τους συνδημότες μας.

Υπάρχουν οι δυνατότητες που παρέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, επιτρέποντας στους συνδημότες να δουν τους τίτλους των βιβλίων και να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με αυτή, ώστε να προχωρήσουν στον δανεισμό βιβλίων ή να ενημερωθούν για τις δράσεις της.

Σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Κομοτηνής είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών συλλόγων του Δήμου Κομοτηνής και των δράσεων τους. Οι Σύλλογοι είναι πυρήνες της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και κατέχουν μια σημαντική παρουσία στον Δήμο Κομοτηνής.

Ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού- Παιδείας, το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής και Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ) και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία και οι δράσεις τους. Για κάθε σύλλογο καταγράφονται βασικές πληροφορίες. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα ανάρτησης πληροφοριών για τις προγραμματισμένες δράσεις τους, αλλά και απολογιστικά στοιχεία των δράσεων και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό αυτών. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί ημερολόγιο εκδηλώσεων, όπου οι σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα καταχώρησης πληροφοριών των προγραμματισμένων δράσεων τους. Ξεχωριστή ενότητα έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των συλλόγων και είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ενεργά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ετήσια πρόσκληση του Δήμου Κομοτηνής για την επιχορήγηση των δράσεων τους. Έχει δημιουργηθεί ειδική φόρμα υποβολής της αίτησης επιχορήγησης στον Δήμο Κομοτηνής, στην οποία επισυνάπτονται τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά και καταχωρούνται τα στοιχεία επιλεξιμότητας για την επιχορήγηση των συλλόγων. Βάσει της αίτησης που υποβάλλεται από κάθε σύλλογο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται η επιλογή των φορέων που επιχορηγούνται από τον Δήμο Κομοτηνής. Ικανοποιήθηκε έτσι ένα πάγιο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου να υπάρχει έλεγχος των διαδικασιών χρηματοδότησης των συλλόγων και απολογισμός των δράσεων για τις οποίες χρηματοδοτούνται.

Με τη νέα έκδοση της επίσημης εφαρμογής του Δήμου Κομοτηνής για κινητά τηλέφωνα, ο Δήμος Κομοτηνής, εγκαινίασε μια πλήρως ψηφιακή εποχή στον τομέα του εθελοντισμού.

Μέσα από την εφαρμογή του Δήμου, κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης, μπορεί να δημιουργήσει το προφίλ του ως εθελοντής, αποκτώντας ένα μοναδικό κωδικό εθελοντή καταχωρώντας τα στοιχεία και τις δεξιότητές του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, μπορεί να δηλώσει τη συμμετοχή του σε δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο, τις δημοτικές επιχειρήσεις ή τους συλλόγους του Δήμου με 2 απλές κινήσεις από το κινητό του τηλέφωνο.

Επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής πριν δυο χρόνια περίπου δημιούργησε τη δική του παρουσία στα social media, ως έναν πρόσφορο και άμεσο τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και επικοινωνία μαζί τους. Τα μέσα αυτά ενημερώνονται διαρκώς, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους.