Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλ. Συμεωνίδη και Βύρωνος, απέναντι από το μικρό άλσος με το παλιό ηρώο. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00 π.μ. –17.00 μ.μ. (τηλ.2531-0- 22411). Λειτουργεί στο κτίριο αυτό από το 1976 και στεγάζει την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα τέχνης, όπλα κ.α., αντικείμενα απ’ όλο το χώρο της Θράκης και από την προϊστορική περίοδο μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Ένας τεράστιος χάρτης, αναρτημένος μέσα στο μουσείο, απέναντι ακριβώς από την είσοδο, δίδει τις πρώτες πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Επίσης, κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια που συνοδεύουν τα εκθέματα, ενημερώνουν για τα αντικείμενα που εκτίθενται, τη χρονολόγηση, τη σημασία τους κτλ.Σημαντικά ευρήματα, από την Παραδημή (πρόχους με αμφικωνικό σώμα, ψηλό λαιμό και μία λαβή, 4000 π.Χ.), την Ξυλαγανή (επιτύμβια στήλη, με το νεκρό εικονιζόμενο όρθιο με κοντό χιτώνα και χλαμύδα να αποχαιρετά τον κόσμο των ζωντανών, 450-400 π.Χ.), την Στρύμη (ερυθρόμορφη πελίκη με παραστάσεις, στην μία όψη με απολλώνιο θέμα και στην άλλη με διονυσιακό, 440 π.Χ.), την Μέση (επιτύμβιο ανάγλυφο, ίσως από την Δίκαια, 4ος αι. π.Χ.), την Γαλήνη(αναθηματικό ανάγλυφο του Θράκα ιππέα –από το 1992 αποτελεί το έμβλημα την Κομοτηνής-, που εικονίζεται με δόρυ στο δεξί χέρι και αριστερά δένδρο με τυλιγμένο φίδι και κάτω βωμός, αγριόχοιρος και σκύλος, 1ος αι. π.Χ.), τα Άβδηρα (σαρκοφάγος με παραστάσεις, 500 π.Χ.) είναι μερικοί μόνο από τους θρακικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο μουσείο.Εντυπωσιακή είναι η ολόχρυση προτομή (24 καράτια, 950 γραμ.) μάλλον του αυτοκράτορα Σεπτίμου Σεβήρου (193-211 μ.Χ), που βρέθηκε στην Πλωτινούπολη και εκτίθεται σε περίοπτη θέση. Επίσης η αμφίγλυφη επιτύμβια στήλη (Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών 40 –Κομοτηνής) όπου κύρια όψη εικονίζεται ο νεκρός και στην πίσω ο δούλος με το κυνηγετικό σκύλο (500 π.Χ.). το πάνω μέρος της στήλης εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ αυτό που υπάρχει στην Κομοτηνή είναι αντίγραφο.Στο προαύλιο του Μουσείου έχουν τοποθετηθεί επιτύμβια, κιονόκρανα, μαρμάρινη σαρκοφάγος και ταφικό μνημείο από την Στρύμη.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο (στο κτίσμα Ιμαρέτ)
Αξιόλογο κτίσμα με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που βρίσκεται στα δυτικά της οδού Φιλικής Εταιρείας. Σύμφωνα με παλιά τοπική παράδοση στο σημείο αυτό υπήρχε ναός της Αγίας Σοφίας, που πιθανότατα ταυτίζεται με το μετόχι της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους, το οποίο μνημονεύεται στο χρυσόβουλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγγλεση (1370).Φαίνεται ότι τμήματα του ναού ενσωματώθηκαν στο κτίσμα του Ιμαρέτ (Πτωχοκομείο) που ίδρυσε στην Κομοτηνή ο πορθητής της, εξισλαμισμένος χριστιανός, Γαζί Εβρενός Μπέη (1363). Μάλλον πρόκειται για έργο των Ελλήνων χτιστών. Η λειτουργία του Ιμαρέτ συνεχίστηκε μέχρι το 1913. Σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής με μέριμνα της οποίας ολοκληρώθηκαν εργασίες αναστήλωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2531-0-22642.
Το Λαογραφικό Μουσείο
Ανήκει στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και λειτουργεί από το1962. Από το 1989 στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη που είναι χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και αναστηλώθηκε υποδειγματικά. Μέσα από τα εκθέματά του αναβλύζει η ζωντάνια και η ομορφιά της θρακιώτικης τέχνης των πόλεων και της υπαίθρου. Τα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του απλώνονται στους δύο ορόφους, το υπόγειο και υπόστεγο της αυλής. Οι παραδοσιακές φορεσιές, τα κεντήματα, τα κομψοτεχνήματα από χαλκό, ξύλο, πυλό και ασήμι, τα γεωργικά εργαλεία, τα σύνεργα της τέχνης παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα είδη οικιακής χρήσης που συγκεντρώθηκαν με πολύ προσοχή, δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης. Πολλά από αυτά όμως προέρχονται και από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από τις αλησμόνητες περιοχές της Μ. Ασίας. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα προσωπικά κειμήλια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος (γεννήθηκε στην Κομοτηνή), εικόνα μεγάλων διαστάσεων του 18ου αι. με απεικόνιση του Χριστού, της Παναγίας, της Αγίας Άννας και Προφητών, καθώς και ασημένια λειψανοθήκη άριστης τέχνης. Το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ, τις μέρες από Τρίτη έως και Σάββατο, 9.00 – 13.00, στην οδό Αγίου Γεωργίου 13. Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2531025931 για πληροφορίες και οργανωμένες ξεναγήσεις.
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου επεκτάθηκαν στο όμοιας αρχιτεκτονικής μορφής αρχοντικό της οικογένειας Ψαρά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά
Ανήκει στην Θρακική Εταιρεία. Λειτουργεί από τις 18.2.1995. είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τεχνολογικό-εθνολογικό Μουσείο για την καλαθοπλεκτική των Ρωμά (Τσιγγάνων). Τα καλάθια που εκτίθενται προέρχονται από εκτεταμένη, γεωγραφικά και χρονικά, έρευνα και στα τρία εθνικά τμήματα της Θράκης: βουλγαρικό, τούρκικο και ελληνικό. Στην Α’ αίθουσα εκτίθενται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από τους καλαθοποιούς, τα εργαλεία, οι μήτρες καλαθιών ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι φάσεις πλοκής ενός καλαθιού από τη βάση μέχρι την ολοκλήρωσή του. Στην Β’ αίθουσα έχουν τοποθετηθεί καλάθια ποικίλου μεγέθους και χρήσεων από διάφορα μέρη της Θράκης. Στην Γ’ αίθουσα υπάρχει η αναπαράσταση μιας γωνιάς από κατοικία καλαθοπλεκτική με αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στην Δ’ αίθουσα παρουσιάζονται καλάθια των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου, των Πομάκων της ορεινής Ροδόπης, καθώς και δείγματα ειδών πλεκτικής από την Ανατολική και Βόρια Θράκη. Το Μουσείο βρίσκεται στο Θρυλόριο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977585844 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.romagr.gr.
Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, Αρχοντικό Σκουτέρη- Δωρεά Βασιλικής Σκουτέρη-Δίντσογλου
Το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης στεγάζεται στην οικία Σκουτέρη στην οδό Κούλογλου 10 και αποτελεί Δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη – Δίντσογλου προς το Δήμο Κομοτηνής. Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Μουσείου αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Η οικογένεια Σκουτέρη εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή ερχόμενη από την Ήπειρο και το σπίτι αυτό αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου. Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου. Τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία μεγαλοαστικών κατοικιών της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, φθάνουν στη Θράκη μέσω σημαντικών εμπορικών κέντρων των Βαλκανίων όπως η Φιλιππούπολη, η Κωστάντζα, το Ιάσιο, η Στενήμαχος, κ. ά. τα οποία στοιχεία και μοτίβα είχαν εισαχθεί εκεί από χώρες τις Δυτικής Ευρώπης. Η οικογένεια Σκουτέρη διακρίθηκε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Κομοτηνής. Ο Λύσανδρος Σκουτέρης ασχολήθηκε με το εμπόριο πετρελαίου και εξελίχθηκε σε μεγαλέμπορο της περιοχής, ενώ μεταξύ άλλων διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώ η Δόξα Σκουτέρη διετέλεσε μέλος της φιλοπτώχου αδελφότητος «Η Ειρήνη» και ήταν μία από τις κυρίες και δεσποινίδες που φιλοτέχνησαν την Ιστορική Σημαία της Κομοτηνής. Πέραν της γενναιόδωρης δωρεάς της κας Βασιλικής Σκουτέρη-Δίντσογλου, το Mουσείο συμπληρωμένο με άλλες δωρεές πολιτών αποτελεί σήμερα ένα σημείο σημαντικό για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την τοπική ιστορία. Μέσα από την αρχική επίπλωση, τα αντικείμενα, τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα εκθέματα, ο επισκέπτης γνωρίζει την ατμόσφαιρα μιας κατοικίας αστικής τάξης στην Κομοτηνή και την ιστορία της πόλης στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου, περίοδο ιδιαίτερη κρίσιμη και σημαντική για την ιστορία της Θράκης.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και Σάββατο από τις 10:00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.Τετάρτη και Παρασκευή 18:00-20:00.Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2531-0-30313.
Το Μουσείο « Καραθεοδωρή»
Το Μουσείο αποτελεί μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο εποπτεύεται από το Δήμο Κομοτηνής. Στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο για το σκοπό αυτό στην οδό Στ. Κυριακίδη 93, εντός της πόλης της Κομοτηνής.Είναι το μοναδικό Μουσείο που υπάρχει στον κόσμο αφιερωμένο στο διακεκριμένο επιστήμονα του προηγούμενου αιώνα που κόσμισε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων Ευρώπης και Αμερικής. Το Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη θέση από άποψη υλικού ανάμεσα στα 700 σημεία σ’ όλο τον κόσμο (Ινστιτούτα, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ιδιωτικές συλλογές) στα οποία υπάρχουν ευρήματα για τον Καραθεοδωρή.Στόχοι και σκοποί του Μουσείου είναι:
- Η προβολή και ανάδειξη του γένους Καραθεοδωρή και της προσφοράς τους στον Ελληνισμό.
- Η συγκέντρωση των απανταχού υπαρχόντων, αρχείων, χειρογράφων, συγγραμμάτων και αντικειμένων από τους Καραθεοδωρή.
- Μελέτη του έργου τους.
- Μετάφραση των συγγραμμάτων τους.
- Συγγραφή βιβλίων για τους Καραθεοδωρή.
- Ανάπτυξη διεθνούς δικτύου επικοινωνίας με σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μουσεία, για την προβολή του μουσείου αφενός και για την ανεύρεση αρχείων αφετέρου.
- Προσπάθεια προσέλκυσης για επισκεψιμότητα σχολείων για το μουσείο καθώς και φοιτητών μελετητών.
- Συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
- Πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ομιλιών, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων γύρω από την υπόθεση Καραθεοδωρή.
Με όλα τα παραπάνω επιτυγχάνεται ο στόχος να καταστεί το Μουσείο «Κ. Καραθεοδωρή» ένα ζωντανό πνευματικό και ερευνητικό κέντρο για τη Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα. Στις προθήκες του Μουσείου μπορεί να βρεί κανείς Βιβλία (CONSTANTIN CARATHEDORY – GESAMMELTE MATHEMATISCHE SCHRIFTEN BAND 1,3,4,5 (H ΜΑΥΡΗ ΕΚΔΟΣΗ), CONSTANTIN CARATHEODORY –GESAMMELTE MATHEMATISCHE SCHRIFTEN BAND 1,2,3,4 (ΛΕΥΚΗ ΕΚΔΟΣΗ), MASS YND IHRE ALGEBRAISERUNG , C. CARATHEDORY REELE FUNKTIONEN BAND 1 ZAHLEN/PUNKTIIONEN FUNKTIONEN κ.α,. χειρόγραφες επιστολές του Κ. Καραθεοδωρή από και προς τους Einstein , Rosenthal ,Kneser και άλλους, διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες της οικογένειας Καραθεοδωρή κ.α., ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του Μουσείου και με άλλα εκθέματα είναι συνεχής. Ηλεκτρονική διεύθυνση www.karatheodori.grΩράριο επισκεψιμότητας Μουσείου: Κάθε μέρα 09:00π.μ. - 15:00 μ.μ. (Απογεύματα κι Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης, τηλέφωνο 2531031022). . Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Ιστοσελίδα: http://www.karatheodori.gr/
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο που παλιότερα στέγαζε το κοινοτικό κατάστημα της Πανδρόσου, που είναι ένας απο τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. Η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του χρηματοδοτήθηκαν απο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader+, ενώ το εποπτικό και εκθεσιακό υλικό του χρηματοδοτήθηκε απο το Δήμο Κομοτηνής. Η λειτουργία του μουσείου, παραχωρήθηκε στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, με την επιμέλεια της οποίας γίνονται οι ξεναγήσεις.Το Μουσείο αποτελεί πύλη εισόδου στον οικοσυστημικό πλούτο της Ροδόπης και σκοπός του είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής της Ροδόπης και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει ελάχιστα φυσικά εκθέματα.Έχοντας ως αρχή την απαγόρευση της έκθεσης ταριχευμένων ζώων, τη συλλογή του αποτελούν κυρίως πετρώματα και καρποί. Έτσι όλα σχεδόν τα εκθέματα είναι διαδραστικά.Καλούν , δηλαδή, το επισκέπτη να τα αγγίξει και να παίξει μαζί τους. Το Μουσείο απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-14 ετών.Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται απο δύο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του νομού Ροδόπης, ενώ η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα του νομού μας.Η έκθεση δεν είναι οργανωμένη γραμμικά, αλλά επιτρέπει διαφορετικά σημεία εισόδου του επισκέπτη και ενθαρρύνεται η προσέγγιση του θέματος απο διαφορετικές οπτικές.Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εφαρμογές μέσα στο μουσείο είναι κατάλληλες για άτομα τυφλά ή με χαμηλή όραση, καθώς και για άτομα με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει ως στόχο:
- την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού Ροδόπης
- τη γνωριμία με τα οικοσυστήματα της περιοχής της Ροδόπης
- την εστίαση στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα απο αιώνες συμβίωσης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.
- την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το φυσικό περιβάλλον
- την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών της περιοχής
- την πληροφόρηση σχετικά με τα απειλούμενα είδη της Ροδόπης
Ωράριο επισκεψιμότητας Μουσείου: Δευτέρα -Παρασκευή 09:30 - 14:00. Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ . Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2531031022 και 25310 29703
Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη
Η δημιουργία Δημοτική Πινακοθήκης στην Κομοτηνή αποτέλεσε όραμα και προσπάθεια του αειμνήστου Δημάρχου μας Γ. Παπαδριέλλη, του οποίου το όνομα φέρει, που συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τους διαδόχους του. Η Δημοτική Πινακοθήκη εφοδιάστηκε με μια αξιόλογη δωρεά της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. εις μνήμη του Γ. Παπαδριέλλη και εγκαινιάστηκε επί Δημαρχίας Δημήτρη Κοτσάκη, στις 18/05/2009 .Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Πινακοθήκη χτίστηκε από τον Ζαφείριο Στάλιου μεταξύ 1903-1905(6) ως οικεία και βρίσκεται στην οδό Γ.Κονδύλη 64 . Λίγα χρόνια πριν, στις αρχές τις δεκαετίας 1880, είχε αρχίσει να λειτουργεί ο ατμοκίνητος αλευρόμυλος της οικογένειας στο ακριβώς απέναντι οικόπεδο. Η οικογένεια Στάλιου ήρθε στην Κομοτηνή από την Ξάνθη, όπου είχε ήδη επιδείξει σημαντικό κοινωφελές έργο με την ανέγερση εκπαιδευτηρίου.
Η οικεία Στάλιου στην Κομοτηνή, ανήκει στη γενιά εκείνη των αρχοντικών που εισάγουν νέα στοιχεία στην εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση των κατοικιών. Στοιχεία που εισάγονται με χρονολογική καθυστέρηση από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Ευρώπης, με τα οποία μεγαλέμποροι της Θράκης όπως η οικογένεια Στάλιου, είχαν τακτικές συναλλαγές. Είναι επιβεβαιωμένο άλλωστε ότι τα αρχικά κεραμίδια καθώς και οι χειρολαβές (σπανιολέτες) των παραθύρων, είχαν εισαχθεί από τη Μασσαλία. Το ίδιο ισχύει και για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, με τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Είναι χαρακτηριστικό των θρακιώτικων κατοικιών να κοσμούνται με τοιχογραφίες κυρίως οι άνω όροφοί τους (όπως συμβαίνει και με την οικεία Σκουτέρη). Στην πόλη μας δυστυχώς, το κτήριο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα της τέχνης αυτής που σώζονται ως τις μέρες μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ένα κτήριο, τόσο συνδεδεμένο με την ζωγραφική τέχνη, κρίθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Το κτήριο στεγάζει και τα γραφεία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης "Αθηνίων" με την επιμέλεια του οποίου γίνονται οι ξεναγήσεις στο κτήριοΤα εκθέματα, είναι έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, νεότερων αλλά και ήδη καταξιωμένων, όπως οι Στεφόπουλος Θανάσης, Δίγκα Κλεοπάτρα, Μελά Εύα, Κτιστοπούλου Μαρία, Μαραβελάκη Μαρίνα, και πολλοί άλλοι ακόμη. Προσφέρουν ένα μικρό πανόραμα των κινημάτων ζωγραφικής που παρατηρήθηκαν στην ελληνική τέχνη, κυρίως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα κι έτσι, μια ευκαιρία περιήγησης στην ιστορία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν από τους εικαστικούς μας καλλιτέχνες. Η γνωριμία γίνεται μέσα από έργα νατουραλιστικά και αφηρημένης τέχνης, από άλλα με έντονα στοιχεία εξπρεσιονισμού, κάποια με μικτές τεχνικές όμως και με σύγχρονα υλικά (πλεξιγκλάς).
Ωράριο Επισκέψεων στο Μουσείο : Το κτήριο στεγάζει και τα γραφεία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης "Αθηνίων", με την επιμέλεια του οποίου γίνονται οι ξεναγήσεις στο κτήριο, κατόπιν επικοινωνίας με το τηλέφωνο 25310 31022.