Ο Δήμος Κομοτηνής εξυπηρετείται από τον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. επί της εθνικής οδού Ε90, περίπου 65 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής και από τον αερολιμένα «Μ. Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη της Καβάλας σε απόσταση περίπου 90 χλμ από την Κομοτηνή. Τα πλησιεστέρα Λιμάνια, με επιβατικά δρομολόγια στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής είναι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Ενώ στο Παραλιακό οικισμό του Φαναρίου υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο.

Το οδικό δίκτυο έχει κορμό την Εγνατία Οδό η οποία εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού 'Έβρου και έχει συνολική έκταση 670χλμ. Το τμήμα της Εγνατίας που διατρέχει το Δήμο Κομοτηνής έχει συνολικό μήκος 15,5 χλμ περίπου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η κατασκευή του κάθετου άξονα Κομοτηνή Νυμφαία-Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα. Ο άξονας έχει μήκος 23 χλμ. και αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ.

Τέλος η Κομοτηνή βρίσκεται περίπου σε απόσταση 2,5 ωρών από τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Φιλιππούπολη και 4 ωρών από τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Σόφιας