Ο Δήμος Κομοτηνής ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καλύπτει το Βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη την Θράκη, με πρωτεύουσα της την Κομοτηνή. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ είναι η 4η σε έκταση και η 7η σε πληθυσμό, ανάμεσα στις 13 συνολικά ελληνικές περιφέρειες. Η χερσαία έκταση της περιφέρειας Α.Μ.Θ. ανέρχεται σε 14.157 τ.χλμ (10,7% της χώρας), με κύριο ανάπτυγμα στον ηπειρωτικό χώρο και μικρό τμήμα (3,9%) στο νησιωτικό χώρο. Περιλαμβάνει δυο νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ διαιρείται σε 6 περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Καβάλας και Θάσου που ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας και οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου του γεωγραφικού διαμερίσματος Θράκης. O πραγματικός πληθυσμός της ανέρχεται σε 606.170 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για το έτος 2011 και πυκνότητα μονίμου πληθυσμού ανά τ.μ. 42,82%.

Ο δήμος Κομοτηνής έχει έκταση 644,934 τ.χλμ. και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με τους δήμους Αρριανών και Μαρωνείας – Σαπών, νότια με το Θρακικό Πέλαγος και δυτικά με το δήμο Ιάσμου. Ο Δήμος Κομοτηνής, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον Ν.3852/2010, περιλαμβάνει τον παλαιό δήμο Κομοτηνής, το Δήμο Αιγείρου και το Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου και αποτελεί από τρεις δημοτικές ενότητες, οι οποίες και αντιστοιχούν στους παλαιούς δήμους που προαναφέρθηκαν (Καποδίστριακοί δήμοι). Η έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Κομοτηνής, πόλη επίπεδη, χτισμένη μέσα στο Θρακικό κάμπο και στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, σε υψόμετρο 31-55 μ., 30 περίπου χλμ. οδικώς από τη θάλασσα.

Στους παρακάτω χάρτες απεικονίζεται η θέση του Δήμου Κομοτηνής καθώς και οι θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων του, στη Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Χάρτης 1: Θέση Δήμου Κομοτηνής στη ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Χάρτης 1: Θέση Δήμου Κομοτηνής στη ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ (Πηγή: http://www.pedamth.gr/cms/index.php/2012-06-03-09-56-25/2012-06-03-10-14-54/2012-06-03-10-16-26)

 

Χάρτης 2: Θέση Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κομοτηνής (Πηγή: Δήμος Κομοτηνής.2012)
Χάρτης 2: Θέση Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κομοτηνής (Πηγή: Δήμος Κομοτηνής.2012)

 

Στις παραπάνω Δημοτικές ενότητες ανήκουν οι οικισμοί:

Δημοτική Ενότητας Κομοτηνής

Ο τέως δήμος και νυν δημοτική ενότητα Κομοτηνής έχει έκταση 288,5 τ.χλμ. Οι κοινότητες από τις οποίες αποτελείται αντιστοιχούν στα 12 δημοτικά διαμερίσματα του προϋπάρχοντος δήμου Κομοτηνής, που με την σειρά τους αντιστοιχούσαν σε 12 κοινότητες και οικισμούς που συνενώθηκαν με το πρόγραμμα Καποδίστρια. Περιλαμβάνει τις κοινότητες και του οικισμούς που σημειώνονται παρακάτω:

Κοινότητα Κομοτηνής: Κομοτηνή, Ήφαιστος, Μέγα Κρανοβούνιον, Παραδημή, Σχολή Αστυνομίας, Υφανταί, , Μεσοχώριον, Μικρόν Κρανοβούνιον

Κοινότητα Ανθοχωρίου: Ανθοχώριον

Κοινότητα Γρατινής: Γρατινή

Κοινότητα Θρυλορίου: Θρυλόριον, Ροδίτης, Φύλακας

Κοινότητα Ιτέας: Ιτέα

Κοινότητα Κάλχαντος: Ιάμπολις, , Κάλχας, Μεγάλη Άδα, Μύτικας, Σαρακηνή, Τυχηρόν

Κοινότητα Καρυδιάς: Καρυδιά

Κοινότητα Κηκιδίου: Κηκίδιον

Κοινότητα Κοσμίου: Κόσμιον

Κοινότητα Πανδρόσου: Νυμφαία, Πάνδροσος, Σύμβολα

Κοινότητα Σιδηράδων: Σιδηράδες

Κοινότητα Στυλαρίου: Στυλάριον

Δημοτική Ενότητα Αιγείρου:

Ο τέως δήμος και νυν δημοτική ενότητα Αιγείρου έχει έκταση 51,1 τ.χλμ Ο προηγούμενος δήμος Αιγείρου είχε δημιουργηθεί από την συνένωση των κοινοτήτων Αιγείρου, Νέας Καλλίστης, Μέσης και Φαναρίου, με έδρα την Αίγειρο.

Η δημοτική ενότητα Αιγείρου περιλαμβάνει τις κοινότητες και του οικισμούς που σημειώνονται παρακάτω:

Κοινότητα Αιγείρου: Αίγειρος, Αγροτικό Ορφανοτροφείο, Μεσσούνη

Κοινότητα Αρωγής: Αρωγή

Κοινότητα Γλυφάδος: Γλυφάδα

Κοινότητα Καλλίστης: Καλλίστη

Κοινότητα Μελέτης: Μελέτη

Κοινότητα Μέσης: Μέση

Κοινότητα Νέας Καλλίστης: Νέα Καλλίστη

Κοινότητα Παραλίας Μέσης: Παραλία Μέσης

Κοινότητα Πόρπης: Πόρπη

Κοινότητα Φαναρίου: Φανάρι

 

Δημοτική Ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου

Η νυν δημοτική ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου δημιουργήθηκε από την συνένωση των κοινοτήτων Νέου Σιδηροχωρίου και Αγίων Θεοδώρων και των οικισμών Παγούρια και Μέγα Δουκάτο από τις κοινότητες Μέσης. Η νυν δημοτική ενότητα υπήρξε τέως δήμος με έδρα το Νέο Σιδηροχώρι.

Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου: Νέο Σιδηροχώρι, Αδριανή, Καλαμόκαστρο, Μαυρομμάτι, Μικρό Δουκάτο

Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων: Άγιοι Θεόδωροι

Κοινότητα Μεγάλου Δουκάτου: Μέγα Δουκάτο, Κοινότητα Παγουριών, Παγούρια