Αποστολή του Δήμου Κομοτηνής επισκέφτηκε την Braga και το Guimaraes Πορτογαλίας στο πλαίσιο της 2ης διακρατικής συνάντησης του έργου URBACT SMALL στις 17 – 19 Απριλίου. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Πορτογάλος εταίρος του έργου, Quadrilatero, που αποτελεί μια ένωση δήμων της περιοχής της Braga. Σκοπός της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι πόλεις-μέλη του Quadrilatero στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με έμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή.
Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την πόλη Guimaraes, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο τρόπος σχεδιασμού και λειτουργίας των ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε άλλες καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο εκεί δήμος σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε σχολείο της πόλης, όπου εφαρμόζεται με επιτυχία πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.
Την τελευταία μέρα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πιλοτικές δράσεις για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί ο Δήμος της Braga με επίκεντρο τους νεαρούς μαθητές, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης. Τέλος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από την Ένωση Ατόμων με Αναπηρία Πορτογαλίας, τοπικές ΜΚΟ της Braga, καθώς και μεθοδολογικές προσεγγίσεις από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του έργου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις πόλεις, με επίκεντρο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, και κυρίως των πολιτών.
Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 12- 14 Ιουνίου 2024. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής αποτελεί εταίρο του ευρωπαϊκού έργου URBACT SMALL. Οι κύριοι στόχοι του έργου SMALL (Sharing Urban Solutions to Sustainable Mobility for ALL), συνδέονται με τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος URBACT IV σχετικά με το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUM) που εξασφαλίζονται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας, της ισότητας και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες:
1) Δημιουργία ενός «διακρατικού δικτύου ανταλλαγών και μάθησης για τη βελτίωση της ικανότητας» μιας κοινοπραξίας 8 «ευρωπαϊκών πόλεων» και δημόσιων φορέων για την εφαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών SUM για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονεκτούσες ομάδες κ.λπ.
2) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυνατών σημείων κάθε εταίρου (και ταυτόχρονα βελτίωση των αδυναμιών) που σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις/εμπειρίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας για στοχευμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, μεταφορά καλών πρακτικών και διδαγμάτων ο ένας στον άλλον.
3) Αξιοποίηση και διάδοση της «γνώσης και των πρακτικών» του εταιρικού σχήματος σχετικά με το θέμα του SUM προκειμένου να διαδοθεί σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο.
Επικεφαλής του έργου είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελούν ακόμη ο Δήμος Στρασβούργο Γαλλίας, η ένωση δήμων QUADRILATERO URBANO Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος DURSKININKAI Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος SKOFJA LOKA Σλοβενίας.