Μεγάλη Επιτυχία είχε η 1η Εκδήλωση - Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Tο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο Παπανικολάου η 1η Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από τον Δήμο Κομοτηνής. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Αθανάσιος Λιπορδέζη (Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή) και Νικόλαος Λυγερός (Επιστημονικός Σύμβουλος Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης , ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Δημήτρης Κοτσάκης , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μάγδα Γιαμουστάρη ενώ αλληλογραφία Αϊνστάιν – Καραθεοδωρή διαβάστηκε από την φιλόλογο Γιώτα Δεβελέγκα και την ηθοποιό Μαρία Παπαδοπούλου. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωή και το έργο του μεγάλου Θρακιώτη Μαθηματικού κ.Καραθεοδωρή.
 
Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είσαι περήφανος όταν είσαι Δήμαρχος Κομοτηναίων. Ένας από τους πολλούς είναι όταν γυρνάς στις γειτονιές και συναντάς ανθρώπους της καθημερινότητας , ανθρώπους του μόχθου , όταν επισκέπτεσαι τα σχολεία , τις παιδικές χαρές και αγκαλιάζεις τα πιτσιρίκια , όταν καθημερινά , δίνεις την μάχη με μικρά και μεγάλα προβλήματα για να βελτιώσεις την ζωή αυτών που σε επέλεξαν και σου έδωσαν την ευθύνη , την θέση του Δημάρχου Κομοτηναίων.

Ένας όμως λόγος που σε κάνει πραγματικά να αισθάνεσαι περήφανος είναι η ανάκληση στην μνήμη, η γνωστοποίηση και η δημοσιοποίηση της ζωής και του έργου διακεκριμένων συμπολιτών. Της ζωής και του έργου Κομοτηναίων που πέτυχαν να αναγνωρίζονται, να διδάσκονται, να θαυμάζονται από πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι εκείνη η στιγμή όπου νιώθεις ότι η πόλη σου , ο Δήμος σου , η γειτονιά σου μπορεί να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια και να δώσει ταυτότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.    

Εμείς ως νέα Δημοτική αρχή είμαστε τυχεροί γιατί μας έλαχε να ανοίξουμε τις πύλες των εκθεμάτων από την ζωή και το έργο ενός μεγάλου Θρακιώτη, του Καραθεοδωρή. Είμαστε τυχεροί που το έργο του συντοπίτη μας θα γίνει άρμα για να φτάσει η Κομοτηνή σ’ ολόκληρο τον κόσμο».